menu
ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ OLAN KİŞİNİN YAPMASI GEREKEN 8 KURAL
Özgüven eksikliği, kişinin zincirlerini kırması ve ""Millet ne der"" anlayışını kaldırmasıyla ortadan kalkar. Bu zincirleri kırmak o kadar da kolay olmasa gerek. İşte 8 altın kural. Zincirlerinizi kırıp kendinizi keşfedin.

1. ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ OLAN KİŞİNİN YAPMASI GEREKEN 8 KURAL

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ OLAN KİŞİNİN YAPMASI GEREKEN 8 KURAL

1) DEĞİŞTİRİLMESİGEREKEN ÖZELLİKLERİ TESPİT ET.

            Kendi düşünce ve davranışlarınıdeğiştir. Ne yaparsan yap başkalarının düşünce ve davranışlarınıdeğiştiremezsin. Hatasız insan olmaz. Her zaman başarılı olacaksın en zekisözleri sen söyleyeceksin hiç hata yapmazsan çok sevileceksin diye bir kaideyok. İnsan olan herkes hata yapabilir yanılabilir. Başarılı olmak da buradangelir. Michael Jordan’ın hikayesini unutma. “Yaşadığım başarısızlıklarbaşarımında en büyük pay sahibidir.”

2) DEĞİŞTİRİLEMEYECEKÖZELLİKLERİNİ KABUL ET.

            Boyunu, cinsiyetini, ırkını, anne babanıvs. senin elinde olmayan şeyleri kabullen. Bunlar senin sevinebileceğin, üzülebileceğinya da gurur duyacağın şeyler değildir. Bunları değiştirmekle uğraşma.

3) MÜKEMMELLİKVE KUSURSUZLUK BEKLEME.

            Mükemmellik ve kusursuzluk diye birşey yoktur. Bize göre güzel olan, doğru olan, olması gereken sana göre, onagöre, buna göre güzel olmayan, doğru olmayan, olması gerekmeyen şeylerolabilir. Bize düşen sadece doğrularımızı ve inançlarımızı söylemek ve onlarauygun olarak da yaşamaktır.

4) İLETİŞİMBECERİLERİNİ GELİŞTİR.

            İletişim, duygu ve düşüncelerinkarşılıklı olarak aktarılmasıdır. Yani bir bilgi alışverişi sürecidir.Kendimizi ifade edebilme ve karşı tarafın ifade ettiklerini anlama sürecidir.

5) ÖĞRENMEYİAMAÇ EDİN.

            Yeni bilgi ve beceriler öğrenmekkişinin özgüvenini artırır. Sahip olduğumuz bilgi ve becerileri geliştirmekgerekir. Yola çıkarken kaygı duyan bir insanı düşünün. Lastiğim patlar mı diyekaygılanan bir insanın bu kaygısını çözmesinin yolu lastik değiştirmeyiöğrenmesidir. Lastik değiştirmeyi bilen bir insan, arabasında yedek lastiğivarsa yolda lastik patlamasından endişe eder mi? Korkar mı? Çekinir mi?Bunlardan endişe edip, korkup, çekinip yola çıkmamazlık yapar mı? Yapmaz. Ozaman hayat boyu öğrenci kalmayı ve öğrenmeyi amaç edinmek gerekir.

 

 

6) DENEMEKTENKORKMA.

            Öğrenmenin en basit, en güzel ve enkalıcı yolu belki de denemektir. Bizi endişelendiren durumlara, olaylara veyakişilerin olası yorumlarına karşı kendi tahminlerimizdir. Bunların gerçek sonuçlarınıöğrenmek de ancak deneyerek olur. Denemezsek bilemeyiz. Özgüven kazanmanınsihirli sözcüğü DENEMEK, DENEMEK, DENEMEK…

7) ELEŞTİRİYİBİR HEDİYE OLARAK KABUL ET.

            Eleştiri, bakmadığımız bakış açısı,yeni bir fikir, farklı düşünceler ve yöntemler olduğunu öğretir. Eleştiri birhediye, yeni bir şeyler öğrenme fırsatıdır.

8) BAŞKALARINDANONAYLANMA BEKLENTİLERİNİ YOK ET.

            Yaptıklarımıza ve düşüncelerimizeherkes farklı yorumlar yapabilir. Bir davranışımızı veya düşüncemizi onaylayan,beğenen biri, diğer davranışımızı beğenmeyebilir. Bu, bizimle olduğundan ziyadekarşı tarafın düşünceleri, karşı tarafın o anki duygu durumu ile ilgilidir.Bize düşen, kendimizi ortaya koymaktır o kadar. Gerisi karşımızdakiyleilgilidir.

Nedemiş Mevlâna: “ YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL”.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları