menu
STRES.. ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI
Günümüzün hastalığı Stres ve daha fazla Stres!

Stres, çağımızın en büyük problemi ve belki de çoğuhastalığın zeminini hazırlayan önemli ve üzerinde durulması gereken birkonudur. Stres daha çok, yapılacak işlerin çoğalması, kendimize ve dinlenmeyeayırdığımız zamanın azalması, maddi değerlere daha çok yönelme ve manevideğerlerimizi ihmal etme gibi durumlardan kaynaklanan özel bir haldir. Uzunsüren stres, tıpkı bir tırtılın yaprağı kemirmesi gibi vücudu gittikçe çökertirve sonucunda birçok hastalık ortaya çıkabilir. Klinik tecrübelerime göre kanser,kalp hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları, hatta düşmek bilmeyeninatçı kolesterol dahi kronikleşmiş stresin sonucu olabilir.

İnancımıza göre her derdin bir dermanı vardır. Allah dermansız dert vermemiştir. Ölümden gayri her şeyin mutlaka dermanı vardır.‘‘Ey Allah’ın kulları tedavi olunuz’’ diye emredilmiştir.

Manevi çareler söyle sıralanabilir;

–         Allah’a gerçek manada teslimiyet.

–         Dua ve ibadetlere sarılmak.

–         Sabretmek, kadere rıza göstermek.

–         Ümitsiz olmamak.

–         Kendinden aşağıdakilere bakıp haline şükretmek.

–         Aile bağlarını kuvvetlendirmek.

–         Cinnetin sebebi olan manevi boşluğu doldurmak.

–         Kendini üzecek, başını ağrıtacak iş yapmamak.

–         Maneviyat başta gelir. Kur’an da; Kur’an’a, ibadete yüz çevirenin sıkıntılıhayatı olacağı bildirilmiştir. (Taha:124)

–         Ezân, kurtuluşa, mutluluğa davet eder. Namaz kötülüklerden alıkoyar. Oruç tutan sıhhat bulur. Abdest alan sağlıklı olur. Dua insanın deşarj olmasını sağlar. Allah’a ahirete inanan düzenli disiplinli yaşar.

Kur’an da: ‘‘Bilin ki, kalpler ancak Allah’ainanmakla huzur bulur.’’ (Rad:28) buyrulur.

Erzurumlu İsmail Hakkı’nın dediği gibi: ‘‘Görelim, mevlam neyler, Neylerse güzel eyler.’’ İşte bu teslimiyet, stresten korur.

Ahiret inancı, insanı frenler iyi ve faydalı işleryaptırır.

İnsanı alçaltan, sefalete sürükleyen ne varsa, İslâmdini yasaklamıştır. İnsanların çoğu Ramazana ilgi duyduğu için suç ve suçluoranları yok edecek kadar azalır.

İslâm’da faydacılık esastır. Müslüman tarifedilirken: ‘‘eliyle, diliyle kimseye zarar vermeyendir. Kendisi için istediğinibaşkaları içinde isteyendir. İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalıolandır’’ diye tarif edilmiştir.

İyi niyetli olmak insana iyiliklerin gelmesine nedenolur.

İbadetler insanı rahatlatır. Tedaviyi de hızlandırır.Gandi: ‘‘Dua ve ibadet olmasaydı çıldırırdım’’ demiştir.

Kur’an da Rabbinize kulluk yapın ki, saadeteulaşasınız’’ (Hac:77) buyrulur.

İbadet ehli olan yaşlılar için ‘‘ibadet dirisi’’ denir.Atalarımız da ‘‘Nasıl zinde olmasın ki, üzerine güneş  doğmamış’’ derler.

Haline şükretmenin önemi büyüktür. Beterin beterivardır’’ deyip haline şükretmek insanı rahatlatır. Allah: ‘‘Şükrederseniznimetimi arttırırım’’ buyurur. (İbrahim:7)

Sabırda çok önemlidir. ‘‘Sabırla koruk helva olur.Sabreden derviş muradına ermiş’’ denir.

Sabır insanın gücünü arttırır. Stresten korur.

Tövbe etmek, insanı vicdan azabından kurtarır. Tövbe,kurtuluş kapısıdır. Arınıp temizlenmedir. Günahkârın psikolojisinden kurtarır.

Ahlaklı dürüst olmanın insan sağlığı ile yakındanilgisi vardır. Ahlaki kurallar, ferdin, ailenin ve toplumun mutluluğu içinkonmuştur.

Ahlaksızlar sevilmezler. Onlar mutsuz, huzursuzvicdan azabı çekerler. Suçluluk psikolojisi ile yaşarlar. Çevresi onu kırar.Yaptıkları sebebiyle yüzü kızarır. Bu durumda bunalıma düşer, intihar eder.Çünkü manevi kirlenme insanı hayattan koparır. Yaşama şevkini kırar.

Affedici ve hoşgörülü olmak, insanı mutlu eder.Sinirlilik kızmak bağırıp çağırmak ona buna beddua etmek lânet okumak insanısıkıntıya sokar. Atalarımız: ‘‘Sövmekle şeytanın sayısı artar’’, ‘‘Keskinsirkenin küpüne zararı olur’’ demişlerdir.

Gülü bırakıp dikeni görmek, bardağın dolu tarafınıbırakıp boş kısmını görmek, mutsuzluk kaynağıdır.

Yunus ne diyor: ‘‘Yaratılanı severiz yaratandanötürü’’

Düzenli sevgi, saygıya dayanan mutlu bir aile ortamı,strese düşmeye engeldir.

Eşine, çocuklarına, baskı, korku, kavga, münakaşa iledeğil sevgi ile yaklaşmak her zaman huzur ortamı oluşturur.

İşini aşını, eşini sevmeyen mutlu olmaz. Sevgi insanın yüreğini genişletir. İnsanı insana bağlar. Çiçek bile yerini severse,güzel açar.

03.06.1992de İstanbul’da profesörlerin katıldığı açık oturumda; sevgi, saygı ve güvenin yitirildiği toplumlarda rahatsızlıkların arttığı,gerilimin, saldırganlığın ve egoizmin arttığı, kendini küçük görme isyan gibiolayların sıkça görüldüğü açıklanmıştır.

           Harvard Üniversitesi, 42 yıl mezun olanlar üzerinde araştırma yapmış,mutluluğun 7 sırrını şöyle açıklamıştır:

1-      Olgun davranma veuyum.

2-      Eğitim.

3-      İyi evlilik.

4-      Sigara içmeme.

5-      Alkol içmeme.

6-      Spor yapma.

7-      İdeal kilo. 

Dikkat verilirse bunlar inancımızın emrettiği şeylerdir. İnancımızla stresten korunulabileceği gibi stres yenilmez değil, onuda yenebiliriz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları